Што е душевна напнатост?
Нејзиниот корен е во недостаток на љубовта.Чувствувате во другиот свој  непријател.Не чувствувате дека сте едно, дека сите ние сме едно. Ние не сме непријатели. Зошто да се разделуваме? Зошто  поделби? Каде ти ќе бидеш по сто години,а каде ќе бидам јас?

Каде сите ќе бидеме пред Бог? Зошто тогаш да се расправаме? Зошто меѓусебно да не се сакаме ? Зошто да не простуваме?

Просто ни  сме глупави! Глупост е на не го сакаш другиот. А  да сакаш - значи да  имаш голема памет, мудрост и светост.

Божански  е да се сака.

 

Архимандрит Андреј Конанос

 

Извор: ФБ профил на Свети грчки старци - Порфирије, Пајсије, Јаков - Sveti grčki starci

 

 

15.03.2019