логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Свети Климент, архиепископ Охридски

Vovedenie.Presveta Глас четврти:

Со зборови си ги упатил народите во верата Божја; со делата си се издигнал, преблажени; кон божествен и блажен живот. Со чудеса си ги просветлил оние што пристапуваат верно кон тебе, со знаменија си ја осветлил темнината. Поради тоа го славиме твојот божествен спомен Клименте.  Повеќе...

 

 Ве информираме дека на 30 мај 2014 г., во Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) ќе се одржи манифестацијата „Денови на Бугарската академија на науките во МАНУ“. Делегацијата на БАН ја сочинуваат: акад. Стефан Воденичаров претседател, акад. Дамјан Дамјанов – заменик претседател, чл. кор. Николај Милошев – заменик претседател, чл. кор. Светланка Кујумџиева – советник на претседателот, проф. Стефан Хаџитодоров - советник на претседателот, доц. Ружа Симеонова – директор на Научниот архив и г-дин Никола Жаблјанов – советник за меѓународна соработка.
Во рамките на манифестацијата ќе се одржи предавање на тема: „145 години од основањето на Бугарската академија на науките“, а потоа ќе биде отворена изложбата „ Бугарската академија на науките – минато и сегашност“.
Во 12:15 часот акад. Владо Камбовски, претседател на МАНУ и акад. Стефан Воденичаров, претседател на БАН, ќе дадат изјави за медиумите.Поуки од Светите Отци

krusevoexport