логоFacebookTwitterYouTubeeMail

Центарот за стратегиски истражувања (ЦСИ) при Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) со задоволство Ве известува дека на 11 септември 2018 година (вторник), со почеток во 10:00 часот во Свечената сала на МАНУ ќе се одржи научната расправа на тема:

 

„СПОГОДБАТА ОД ПРЕСПА: МЕЃУНАРОДНО ЗНАЧЕЊЕ И ИМПЛИКАЦИИ ВРЗ ЕВРО-АТЛАНТСКИТЕ ИНТЕГРАЦИИ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА“

           

Расправата се организира како одговор на потребата од научна и стручна анализа на Спогодбата за решавање на разликите опишани во Резолуциите 817 (1993) и 845 (1993) на Советот за безбедност на Обединетите нации, за престанување на важноста на Провремената спогодна од 1995 г. и за воспоставување на стратешко партнерство меѓу страните (Спогодба од Преспа) и на општестветниот, политичкиот и медиумскиот контекст во кој таа е склучена. Инкорпорирањето на Спогодбата со нејзината ратификација во правниот систем на Република Македонија налага и неопходност од научно толкување на нејзината содржината и објаснување на нејзините импликации врз правните поредоци на договорните страни, но и врз билатералните и меѓународните политички, дипломатски, економски и други односи.

Учество на расправата ќе земат повеќе членови на МАНУ, еминентни научници, претставници на органите на власта и на акредитираните дипломатски мисии во Република Македонија. Работни јазици на Расправата ќе бидат македонскиот, албанскиот и англискиот. Симултан превод ќе биде обезбеден за секој учесник.

„СПОГОДБАТА ОД ПРЕСПА: МЕЃУНАРОДНО ЗНАЧЕЊЕ И ИМПЛИКАЦИИ ВРЗ ЕВРО-АТЛАНТСКИТЕ ИНТЕГРАЦИИ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА“ ПРОГРАМА Дел 1: МЕЃУНАРОДЕН И ПОЛИТИЧКИ КОНТЕКСТ И ЗНАЧЕЊЕ НА СПОГОДБАТА Модератор: акад. Владо Камбовски, раководител на Центарот за стратегиски истражувања при Македонската академија на науките и уметностите
10:00-11:30
акад. Таки Фити, претседател на Македонската академија на науките и уметностите
г-дин Зоран Заев, претседател на Владата на Република Македонија
г-дин Стојан Андов, прв претседател на Собранието на Република Македонија
г-дин Бујар Османи, заменик на претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за Европски прашања
г-дин Никола Димитров, министер за надворешни работи на Република Македонија
Н.Е. г-дин Џес Бејли, вонреден и ополномоштен амбасадор на Соединетите Американски Држави во Република Македонија
Н.Е. г-дин Кристијан Тимоние, вонреден и ополномоштен амбасадор на Франција во Република Македонија
Н.Е. г-дин Томас Норберт Герберих, вонреден и ополномоштен амбасадор на Германија во Република Македонија
11:30-12:00
Изјава за медиуми Дел 2: ТОЛКУВАЊЕТО НА СПОГОДБАТА И НЕЈЗИНИТЕ ИМПЛИКАЦИИ Модератор: проф. д-р Владо Поповски, редовен професор на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје 12:00-13:30 акад. Владо Камбовски, раководител на Центарот за стратегиски истражувања при Македонската академија на науките и уметносите
наслов: „Природа, цел и толкување на Договорот од Преспа“ акад. Георги Старделов, редовен член на Македонската академија на науките и уметностите наслов: „Да го урнеме македонскиот берлински ѕид меѓу нас и светот“ проф. д-р Владо Поповски, редовен професор на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје наслов: „Карактерот и импликациите на Договорот од Преспа“ г-дин Дејвид Стивенсон, поранешен раководител на одделот за политички и економски прашања во Амбасадата на САД во Скопје наслов: „Building Political Consensus as a Prerequisite for Successful Implementation of the Prespa Agreement“ проф. д-р Вели Креци, вонреден професор на Факултетот за современи општествени науки при Универзитетот на Југоисточна Европа наслов: „Анализа на пристапот и содржината на Договорот“ 13:30-14:00 Кафе-пауза
14:00-15:30
проф. д-р Блерим Река, проректор за меѓународни односи на Универзитетот на Југоисточна Европа и редовен професор на Правниот факултет
наслов: „Геополитички импакт на македонско-грчката спогодба“
проф. д-р Нано Ружин, ректор на ФОН Универзитетот и редовен професор на Правниот факултет
наслов: „Интерните и екстерните последици од склучувањето на билатералниот договор меѓу Република Македонија и Република Грција“
проф. д-р Горан Коевски, редовен професор и декан на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје
наслов: „Придобивките за Република Македонија од успешно спроведените евро-атлантски интеграции (економско-правни аспекти)“
г-дин Љубомир Гајдов, член на тинк-тенк телото „Глобална иницијатива за истражување на стратегиски проблеми“, Центар за стратегиски истражувања, МАНУ
наслов: „Спогодбата од Преспа, промена на парадигмата во Република Македонија и за Република Македонија“
г-дин Љупчо Арсовски, амбасадор
наслов: „Република Македонија на крстопат“
г-дин Ѓорѓи Филипов, амбасадор
наслов: „Интелектуалната сопственост на македонските компании и Спогодбата од Преспа – импликации“

 

 

 

 

 


Add comment

Security code
Refresh


Видео содржини

Верата на нашите татковци - Евхаристија

Авг 04, 2018
Верата на нашите татковци Тема: Евхаристија - Света Причест 11.03.2018

Во продажба е новиот број на Премин 127/128

Јун 05, 2018
„И сега, убеден сум дека тој на небото принесува жртва за нас и се моли за сиот народ (иако нѐ остави, сосема не нѐ напушти), а јас – Григориј, полумртов, полуосакатен, оттргнат од великото…

Поуки од Светите Отци

krusevoexport

Православен календар

24/09/2018 - понеделник

 Св. мч-чки Минодора, Митродора и Нимфодора,Преп. Теодора Александриска;

преп. Силуан Атонски; прeп. Eфрoсиниј гoтвач

Правила и одредби на Православната Црква за постот
Православен календар за овој месец - МПЦ

Тропар

Тропар  на светата Христова подвижничка Теодора Александриска 11 септември / 24 септември 2018

Тропар на светата Христова подвижничка Теодора Александриска 11 септември / 24 септември 2018

Блажена света мајко Теодоро,о света подвижничке Христова,благодатта покајание ти подари,мудро пустината ја искористи,

Тропар на св. мч-чки Христови Минодора, Митродора и Нимфодора 10 септември / 23 септември2018

Тропар на св. мч-чки Христови Минодора, Митродора и Нимфодора 10 септември / 23 септември2018

Подвижнички, свети девственички,разум за вишно познание добивте,дар за расудување примајки,Неразделната Пресвета Троица пример за вашата волја постана,

Тропар на св. Јоаким и Ана  9 септември / 22 септември 2018

Тропар на св. Јоаким и Ана 9 септември / 22 септември 2018

Оние кои благодатно праведни беа по законот, Јоаким и Ана, младенец од Бога даруван ни родија.Затоа денес светло торжествува и...

Добредојде Православие.мк

Духовни поуки: „Помоли се за мене“

Со Бога зборувај многу, а со луѓето малку; ако во Божјиот закон се подучуваш - ќе успееш и во едното и во другото. Повеќе...

Последни коментари

Почаевско чудо

Ако некој се помоли од сето срце, тогаш Господ ќе му помогне и ќе го поправи и ќе продолжи по патот на вистината. Во една од посетите на Почаевска Лавра, јас станав сведок на прекрасно чудо, кога пред мои очи се исцели жена која педесет години не можеше да оди бидејќи имаше извиткани нозе. Повеќе...

Архимандрит Георгиј Капсанис

Личноста на архимандритот Георгиј ќе остане во вечно паметење во срцата на оние што го запознале, но генерално и во целата Православна Црква, затоа што преголеми се неговите заслуги за чистотата на верата и за автентичното живеење според неа..Повеќе...

Митрополит Струмички Наум - Да пораснеме барем до Стариот Завет

И не само што немаат туку се и очигледна пречка за влез во Царството Небесно, и пречка да се сфати и пренесе неговата идеја и порака. Повеќе...

Епископ Тихон Шевкунов: „НЕСВЕТИ, А СВЕТИ“

Несвети, а свети. Луѓе, кои навидум живееле во нашето секојдневие, се соочувале со проблемите со кои ние се судираме, боледувале од болести од кои ние боледуваме, често осудувани од околината, а сепак, не биле секојдневни. Луѓе, кои не се на иконите, но го предавале животот од иконите во сите нивни дела, зборови, мисли. Луѓе, за кои тишината прозборила дека се свети.  Повеќе...

Протоереј Андреј Ткачев: Примете, јадете

 

Во Рајот Господ им рекол на луѓето да не јадат од дрвото на познанието. А злиот лукавец велел – јадете. Христос вели „јадете“, „пијте од Неа сите“, а злиот говори: „не јадете“, „недостојни сте“, „потребно е долго и тешко да се подготвувате“. Повеќе...

Арх. Калиник Мавролеон: Монологот БОЖЈИ

 

Те гледав кога се разбуди угрово. Чекав да ми кажеш два-три збора, да се заблагодариш за се што ти се случува, да побараш мое мислење за се што треба да правиш денес. Повеќе...

Поуки на грузискиот Старец Гаврил Ургебадзе за последните времиња

 

„Ѓаволот има 666 мрежи. Во времето на антихристот луѓето ќе очекуваат спасение од космосот. Тоа ќе биде и најголемата замка на ѓаволот: човештвот ќе бара помош од вонземјаните, не знаејќи дека тоа се, всушност. – демони.“ Повеќе...

Св.Јован Шангајски - БДЕНИЕ

 

Стојте цврсто на духовна стража, затоа што не знаете кога Бог ке ве повика кај Себе. Во вашиот земен живот бидете секогаш подготвени да му положите сметка. Внимавајте непријателот да не ве фати во неговата мрежа, да не ве измами и предизвика да паднете во искушение. Повеќе...

За Моето име

Взбранной Воеводе победительная