Вистината секогаш да не ја зборуваме директно. Другиот  не може да ја издржи. На пример, мажот се вратил дома, а жената направила некоја грешка. Мажот тогаш ја напаѓа: "Ти згреши. Тое е вистината. Треба да ја зборуваш вистина! ". Тоа не е вистина. Тое е самољубие. Тоа значи, дека  не ја  сакаш своја сопруга, која секој ден ја прегрнуваш, но, бидејќи претходно и  зададе удар во срцето  и главата. Како тие две работи  можат ли да одат заедно? Истото важи и за жена и за нејзиниот однос кон сопруг.

Архимандрит Емилијан

 

 30ти март 2019 лето Господово

 

 Извор:

Свети грчки старци - Порфирије, Пајсије, Јаков - Sveti grčki starci