(16.03.2011)

 

На 13 март 2011 година, во Неделата на Православието, Александрискиот Патријарх Теодор во сослужение со Митрополитот Кампалски Јона, го освети камен-темелникот на првиот православен манастир во Уганда. Манастирот ќе биде посветен на света Марија Египетска и во него ќе живеат неколку монахињи.

 

 

Извор: Официјалниот сајт на Александриската Патријаршија

Извор: МПЦ