Руската Православна Црква ќе стане подуховна и почиста

Сергеј Марков, директор на Институтот за Политички Студии

 
Обединувањето на Руската Православна Црква претставува крајно позитивен настан. Прво, го означува крајот на поделбата на Црвени и Бели, на Руската Граѓанска Војна и на комунистичкиот режим кој потоа следеше.

Второ, ова обединување ќе ја засили политичката улога на РПЦ. Руската Православна Црква ќе стану подуховна и почиста бидејќи нејзиниот задграничен дел си ги задржал предреволуционерните принципи.

Трето, задграничниот дел има многу парохии – нешто што всушност може да ја зајакне Руската надворешна политика.

Накратко, ова обединување промовира национално единство и ја зајакнува самата Русија.

Би сакал да истакнам дека ова исто така претставува триумф за Владимир Путин и неговиот духовен раководител, о. Тихон Шевкунов, кои беа меѓу главните организатори на обединувањето.

Од друга страна, овој триумф би можел да му се спротивстави на создавањето на Украинската Православна Црква, нешто што Јушченко и Тимошенко се обидуваат да го достигнат. Сите овие процеси се само дел од политика насочена кон повредување на интересите на Русија.

Подготвил: Б. Ѓ.