Patrijarh.Kiril.s.Ilijan.jpg


 Еве пример од Руската црква. Денешниот руски патријарх Кирил има свој духовен старец Илијан, кој претходно живеел во Оптинската пустина, а пред тоа долги години во манастирот  св.Пантејлемон на Света Гора. Откако е избран за поглавар на Руската црква, Патријархот Кирил го донел  старецот Илијан во Патријаршијата, како свој духовник од кого може да добие совет  за  исклучително духовни прашања во Црквата. Патријархот Кирил го почитува неговото духовно искуство и расудување, а како Патријарх и понатаму се исповеда кај својот старец.

 

 

За Преминпортал

Превод: С.С

06.јануари лето Господово 2013