Нека Господ ви подари мудрост и сила еден на друг да си ги носите тешкотиите и така да го исполнувате законот Христов. (Нека ви подари) и љубов и мир. Нека грешките, недостатоците и гревовите на браќата бидат мои.

Духовните слабости на својот брат мораш да ги поднесуваш радо, а не со лутина. Зашто кога некој е телесно болен, ние не само што не му се лутиме, туку и служиме за пример во нашата грижа кон него; таков пример треба да даваме и во случај на духовна болест.

Ако сакаш да бидеш духовно спокоен, никогаш не заминувај од некого чувствувајќи се изнервиран, но пробај на секој нaчин да простиш секому во својата душа и да бидеш во мир онолку колку што е можно, за да се разделите со спокоен дух; на овој начин ќе уживаш духовен мир.

 

Избор од фб профил на

Православие.Мк †