Некогаш, ако некој бил пореметен или пијан, се срамел да излезе на улица, затоа што ќе го презреле. Или, пак, некоја жена кoja скршнала од правиот пат, не смеела да излезе надвор. И тоа, на некој начин, била кочница.

Денес, ако некој живее правилно, ако некоја девојка, на пример, живее побожно, за неа ќе речат: „Бре, каде живее оваа!”

Или, воопшто, ако кутрите луѓе паѓале во rpeв, ja чувствувале својата грешност, малку ги наведнувале своите глави и не му се потсмевале на оној што живеел духовно. Туку напротив, се гордееле co него.

Сега ниту чувствуваат вина, ниту имаат почит. Сѐ е изедначено. Ако некој не живее светски, му се потсмеваат.Старец Пајсиј

 

Избор од фб профил на

Николај Филотеев